Lippulaivaan maailman suurin kauppakeskukseen sijoittuva maalämpölaitos

26.5.2017

Citycon rakennuttaa Espooseen uuden kauppakeskus Lippulaivan. Kiinteistön käyttämä lämmitys ja viilennys saadaan kallioperästä uusiutuvan geoenergian avulla. Järjestelmä tekee Lippulaivasta lähes omavaraisen lämmityksessä ja viilennyksessä.

| Uudistuva Lippulaiva saa oman maalämpölaitoksen |

Kauppakeskuksessa viilennystä tarvitaan paljon. Lämpimien kuukausien lisäksi kylmälaitteiden viilennys on tärkeää kaikkina vuodenaikoina. Aiemmin kauppakeskus on viilennetty puhaltamalla lauhdelämpö ilmaan, mutta jatkossa se saadaan talteen ja kierrätykseen varastoimalla se kallioon. Uudistuksen myötä katolla sijaitsevat lauhduttimet saadaan pois, jolloin vapautuu tilaa esim. viherrakentamiselle tai aurinkopaneeleille.

Geoenergian avulla viilennys tuotetaan paikallisesti ja ympäristöystävällisesti. Myös jatkuvasti nouseva energian hinta on tärkeä näkökulma, geoenergialaitos tuo kauppakeskukselle omavaraisuutta ja ennustettavuutta energian hintaan. Energiatehokkuus on Cityconin liiketoiminnassa tärkeä lähtökohta ja pyrkimykset vähentää energiankulutusta, parantaa energiatehokkuutta ja käyttää sekä tuottaa uusiutuvaa energiaa kuuluvat yrityksen strategiaan.

Hanke toteutetaan yhdessä energiayhtiö Advenin kanssa. Projekti on tiettävästi maailman suurin liiketilakiinteistön yhteyteen toteutettu maalämpö ja -viilennyslaitos. Geokaivojen poraaminen alkoi toukokuun alussa ja työ jatkuu vuoteen 2018 saakka. Työt rytmitetään aikataulullisesti Lippulaivan uuden kauppakeskuksen rakennustöiden kanssa.