Triplan katutila elävöittää Pasilan uuden keskustan

16.6.2017

Tärkein elämä kaupungissa on rakennusten välissä eikä sisätiloissa. Tämä on otettu huomioon kaupunkikeskus Triplassa, jossa katutila on osa kauppakeskusta, eikä ohikulkijoiden tarvitse tietää ovatko he kauppakeskuksen sisällä vai ulkopuolella.

| Triplan katutila tuo enemmän elämää Pasilaan |

Triplan ja sen kauppakeskuksen Mall of Triplan suunnittelussa oli alusta asti selvää, että suunnitelmassa ovat mukana myös ulkona olevat tilat. Triplan arkkitehtisuunnittelun johtajan mukaan kantava ajatus on, että nykyajan ja tulevaisuuden keskus ei voi olla umpinainen. Mall of Triplassa jokainen sen neljästä kaupallisesta kerroksesta kytkeytyy katutilaan. Sisäänkäynnit sijoittuvat luontevaksi osaksi katuverkostoa, jolloin kauppakeskuksesta muodostuu osa jalankulkijoiden jokapäiväistä reitistöä.

Pasilan keskustasuunnitelmilla on pitkä historia

Pasilaa on pidetty Helsingin historian aikana tärkeänä solmukohtana jo sadan vuoden ajan. Elien Saarisen suunnitelmissa nähtiin, että alue on tärkeä kohtaamispaikka. Myös Alvar Aallolla oli Pasilaan keskustasuunnitelmia.

Uutta suunniteltaessa todettiin pian, että uuden Pasilan keskuksen on oltava jopa ennennäkemättömän iso. Samalla hahmottui, ettei aluetta voi suunnitella vain yhtä toimintoa varten vaan lukuisiin eri käyttötarkoituksiin ja tasoihin. Triplan sisä- ja ulkotilojen laadukkuus tekevät siitä pitkälläkin aikavälillä kestävän ja houkuttelevan.

Kauppakeskuksen ja ympäröivän miljöön vuoropuhelu

Triplan suunnitelmassa toteutettiin ison julkisen tilan sarja, johon kuuluvat asema-aukio ja asemahalli, keskikortteli sekä asuntopuisto, jotka ovat kaikki julkisia tai puolijulkisia tiloja. Edes pihoja ei suljeta, toisin kuin on yleensä tapana.

Lisäksi Itä- ja Länsi-Pasilan yhdistävän sillan siltamaisuus häivytetään, ja siitä tulee leveä kaupunkimainen bulevardi.